неделя, 21 ноември 2010 г.

Кухнята на Белгия

В Белгия е по-важно количеството на храната, отколкото изискаността и.  Характерни за белгийската кухня са големите порции и простотата на презентацията на храната, като съшевременно продуктите, с които е приготвена са висококачествени. Казват, че белгийската храна е с френско качество и с немско количество.
През 1840 г. М.Деборд пише: и при това непрекъснато се яде. Ние не участваме, но добрите хора тук вършат това с голямо удоволствие. Какво ли не се появи на масата: супа ватерзои, калкан с картофи, шунка с боб, телешко печено с аспержи, пилета по кемпски, стотина метра салам със зеле.



Frieten – най-известните картофки

Пържените картофки – едно от най-популярните ястия в света, за което белгийците претендират, че са го дали на света.
Белгийския журналист Йо Херард открива, че картофите са били изпържени за първи път през 1680 г близо до Лиеж, Белгия. Бедните жители в областта се прехранвали предимно с риба, но през зимата, когато реката замръзвала, те режели картофите надълго и ги пържели в олио.
Те се наричат Frieten на фламандски, и frites на френски. За разлика от картофките, които се сервират във фаст фуд ресторантите, които са с размери 6-10 мм дебелина, белгийските са с дебелина 12-15 мм. Картофките се предлагат в градовете или по магистралите в специални мобилни щандове.

Бира

Другия световно известен продукт на Белгия е бирата. За сравнително малка страна, Белгия произвежда много видове бира на глава от населението. Всеки вид бира в Белгия има свой собствена уникална по форма и дизайн чаша или сувенир.
Бирата е съставна част и на много национални ястия в белгийската кухня. Едно от тях е Carbonade /френското наименование/, а фламандското е stoofvlees or stoverij – яхния с телешко и бира. Ястието е подобно на френското Boeuf bourguignon.
Различните видове бира позволяват тя да се предлага с различен вид ястия, даже и с десерти.
-          пшенична бира – с морски дарове или риба
-          светла бира /трипел/ - с бели меса и пилешко
-          дубел/тъмна бира – с червени меса
-          плодова бира/ ламбикс/- с десерти

Типични ястия

Заек с бира Konijn in geuze
Продукти
1 заек
0,75 л бира
4 глави червен лук
Мащерка
Дафинов лист
100 гр кафява захар
Масло
Бульон кубче телешки
Нишесте

Приготвяне:
Нарежете заека на порции. Запържете заека в тиган няколко минути. След това го прехвърлете в тава.
Поръсете със захар, едро нарязани на кубчета лук, мащерка, дафинов лист и полейте с бульона.
Сложете в предварително загрята фурна и полейте с бирата. Завийте с фолио и печете, докато заека се сготви. Когато месото е сготвено, сгъстете соса с нишесте.
Подходяща гарнитура – лук и гъби и картофени дукеси.



 
Salade Liégeoise/ Салата от Лиеж с картофи, зелен фасул и бекон

Тази салата е идва от района на Лиеж и е много популярно леко меню в Белгия.

Продукти

500 гр млад зелен фасул /или консерва/
500 гр картофи
100 гр бекон
Няколко капки оцет
1 глава лук
Масло /или маргарин/
Сол, черен пипер,  индийско орехче, магданоз

Приготвяне:

Картофите се сваряват необелени. Ако зеления фасул не е от консерва се сварява в подсолена вода.
Сварените картофи се обелват, нарязват се на филийки и се смесват със зеления фасул.
Разтопява се 1 суп.лъжица масло, добавя се нарязания бекон. След като се зачерви, цялата смес се излива върху картофите и фасула. Салатата се подправя с оцет, сол, черен пипер и малко настъргано индийско орехче. Лукът и магданозът се нарязват на ситно и се добавят.


Stoemp /Зеленчуково пюре с картофи и зеленчуци/

Stoemp е ястие, много популярно в Белгия и Холандия. Приготвя се от картофено пюре с различни добавки като моркови, ряпа, сметана, бекон и подправки. Много е лесно за приготвяне и е много вкусно.

Продукти

5 големи картофа
4 суп.лъж масло
¾ чаша сметана
1 глава лук, нарязан наситно
2 скилидки чесън, счукан
4 стръка праз лук, нарязан наситно
1 настърган морков
1 пил. или зеленчуков бульон, разтворен в ½ чаша топла вода
Сол и черен пипер
Ситно смляно индийско орехче

Приготвяне

Свареге картофите и когато са готви ги обелете и ги смачкайте на пюре. Докато картофите се готвят, в тиган разтопете маслото. Добавете лука, чесъна,праз лука и морковите и ги задушете, докато придобият прозрачен цвят.
Добавете сметаната и пилешкия бульон и варете 10 минути.
Махнете от тигана задушените зеленчуци и оставете соса да се вари оше 5 минути на котлона. Когато соса е поврял, добавете картофеното пюре и лучената смес. Смесете добре всички съставки и добавете солта и черния пипер.
Ястието е много подходящо като гарнитура към печени наденички или телешко задушено.


Vlaamse Stoveryor Les Carbonades Flamandes/ Фламандско телешко в бира

В белгийската кухня телешкото задушено с бира се приготвя от векове и все още е едно от най-популярните ястия в Белгия. Неговата рецепта през вековете се е променяла, защото всяка домакиня е добавяла нейната `тайна` в ястието. Успеха на ястието зависи от вида на бирата, която се добавя. Изполузвайте тъмна, качествена бира.

Продукти

750 гр телешко, нарязано на 5 см кубчета
1 чаена лъж сол
½ чаена лъж черен пипер
2-3 суп.лъж брашно
3 суп.лъж масло
4 големи глави лук
1 бутилка тъмна бира 330
Мащерка
Дафинов лист
½ суп.лъж кафява захар
1 суп.лъж оцет

Приготвяне

Поръсете месото със солта и черния пипер и оваляйте в брашното. Разтопете 2 суп. масло в тенджера и добавете месото. Задушавайте, докато месото придобие кафеникав цвят, но внимавайте да не прегори. Отстранете го от котлона.
В друга тенджера разтопете 1 суп. лъж масло. Добавете лука и задушавайте около 15 мин, докато придобие златисто кафяв цвят. Много е важно и месото и лука да имат равномерен кафяв цвят.
След това смесете месото и лука в едната тенджера. Добавете бирата, като разбърквате и оставете да заври. Добавете мащерката и дафиновия лист.
Варете на ниска степен на котлона, докато месото омекне за около 1 ½ - 2 часа. Пет минути преди да е готово добавете оцета и кафявата захар.
Поднесете с картофено пюре, пържени или задушени картофи.

Waterzooi/Ватерзой от Гент

Ватерзой е класическа супа от Фландрия. Името и на фламандски "zooien" означава варя. Рецептата се свързва с белгийския град Гент. Оригиналната рецепта е с риба, но в днешни времена се приготвя по-често с пиле. Историческото обяснение на това е, че Гент станал много пренаселен и рибата свършила. В супата се добавят моркови, праз лук, картофи, сметана и подправки.
 
Продукти
2 суп.лъж. масло
2 моркова, обелени и нарязани
2 праза, нарязани на ситно
2 картофа, обелени и нарязани
Сол и бял пипер
6 чаши пил.бульон
1 листо даф.лист
1 връзка магданоз
Мащерка
3 пил.филета
1 чаша сметана
1 яйце

Багета

Приготвяне

В голяма тенджера разтопете маслото и добавете зеленчуците за 5 мин. Овкусете със сол и бял пипер. Добавете ½ от магданоза, даф.лист и мащерката заедно с бульона. Покрийте тенджерата и оставете да заври. Добавете пилето, нарязано на парчета и намалете котлона. Разбийте яйцето и сметаната. Добавете 1 черпак от врящата супа към сметана и разбъркайте за да ги темперирате. Добате тази смес към супата и оставете да заври за 2-3 минути.
След това добавете другата половина от магданоза.
Поднесете с пресни багети.

Paling in 't groen/anguilles au vert: Eel in a green sauce /Змиорка със зелени подправки
Кое е белгийското национално ястие? Мненията по този въпрос се различават. Според едни това е телешко задушено с бира, след това – лиежка салата със зелен фасул. Други отсичат – прясна змиорка със зелени подправки.

Продукти:

750 гр змиорка
50 гр масло
3 шепи добре измити и ситно нарязани зелени подправки – малко копър, зелен лук, магданоз, спанак
1 глава лук
1 ч.ч. бяло вино
1 даф.лист
3 жълтъка
Сокът на ½ лимон
Щипка мащерка
Сол, черен пипер
1 ч.л.брашно
4 с.л. сметана

Приготвяне:

Змиорката се почиства добре, обелва се и нарязва на парчета около 7-8 см. В маслото се запържват настъргания лук и ситно нарязаните зелени подправки с 1-2 суп.лъж лимонов сок. Отгоре се слагат парчетата змиорка, подправят се със сол, черен пипер, мащерка и дафинов лист. Налива се бялото вино и всичко се задушава 15-20 мин на слаб огън. Парчетата змиорка се изваждат и се подреждат в общо плато. Жълтъците, сметаната, останалият лимонов сок и брашното се разбиват заедно с тел към зеленчуковата смес на котлона до момента на завирането им. Сосът се излива върху парчетата змиорка. Гарнира се с резенчета лимон и се поръсва с магданоз.  


Tartines/Тартини

Тартините са отворени сандвичи със специален рустик хляб /селски хляб/, намазан с крем сирене. Отгоре се поставят резенчета репички или домати.
Те са бърз обяд за местните хора, много често в компанията на светла бира.

Tomate-crevette/Домати, пълнени със скариди

Много популярен ордьовър във Белгия. В крайбрежните ресторанти скаридите се сервират даже и необелени като мезе за бирата.

Продукти:

2 големи домата
100 гр сварени скариди
Майонеза
Див лук
Черен пипер
Лимонов сок

Приготвяне
Измийте доматите и отрежете капачета в горната част и ги издълбайте. Накълцайте вътрешността на доматите и добавете майонезата и скаридите. Добавете нарязания на ситно див лук. Добавете черен пипер и лимон. Напълнете доматите със сместта и поставете капачетата на доматите.
Поднесете като ордьовър или като допълнение към студена салата.

Waffle / Белгийски вафли

Вафлата е белгийския национален специалитет. Всяка част от държавата има нейна собствена рецепта, въпреки че основните съставки са едни и същи /мляко, брашно, захар и яйца/. Рецептите били предавани от поколение на поколение.
Вафлите от Лиеж са със захар, която се карамелизира по краищата на вафлата, и затова те обикновено не се предлагат с никакъв топинг. Те са по-малки, сладки и доста по-тежки от Брюкселските вафли.
Брюкселските вафли са големи, правоъгълни и много леки. Те винаги се консумират топли с някакъв топинг.
Продукти:

3 ¼ / 500 гр брашно
7 гр суха мая
4 яйца
Прясно мляко /газирана вода, за да станат по-пухкави
250 гр масло
Ванилова захар
Сол

  1. загрейте прясното мляко до степен, в която можете да си държите пръста, след което сложете маята и оставете за няколко минути
  2. междувременно – разтопете маслото, но го махнете от котлона, в момента, преди да заври, защото ще се загуби вкуса му.
  3. разделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на сняг.
  4. вземете голяма купа и изсипете в нея брашното, ванилената захар и малко сол. Направете кладенче в средата на брашното и изсипете разтопеното масло, разтворената мая и жълтъците.
  5. разбърквайте добре, когато прибавяте млякото. Трябва да го разбиете наистина добре, за да не се образуват бучки. Въпроса ви е колко гъсто да бъде тестото? То трябва да бъде една идея по-гъсто от палачинковото тесто.
  6. сега добавете разбитите на сняг белтъци и спрете да разбърквате.
  7. оставете тестото да почива на стайна температура за малко. Колко дълго? Докато обема на тестото се удвои или почти утрои. Ако бързате оставете тестото да престои от половин до един час, но ако не е така можете да го оставите да престои една нощ.
  8. подмажете формата за вафли с мазнина, за да не залепват и изсипете бращното, като се нагрее. Печете докато те станат златистожълти.

Поднесете ги поръсени с пудра захар, малиново, ягодово, боровинково сладко или шоколад.

Шоколад

Всеки град в Белгия има своя собствена рецепта за приготвяне на пралини – шоколадовите бонбони, направили Белгия известна в областта на шоколада.
Годишно в Белгия се произвеждат над 172 хил. тона шоколад, а магазините, от които можете да си купите изкусителните произведения са над 2000 на брой.
В Белгия можете да посетите Музея на шоколада в Брюксел. Отделно от това можете да посетите производители на шоколад, като напр. Le Chocolatier Manon и да се докоснете до тайната на шоколада. Можете да се включите и в курсове, където да се научите да правите шоколад. Ако посетите Брюж през април, ще видите и опитате много шоколадови изкушения на Фестивала на шоколада, който се организира всяка година.




Пралини

Едно от най-уникалните шоколадови произведения на Белгия са пралините – невероятна комбинация от ядки и шоколад. Белгийците са разработили различни техники за производство на пралини. Най-често смес от различни ядки се покрива с карамел, който след това се покрива с шоколад или захар.
Най-популярните пралини се приготвят с бадеми и лешници. В някои райони използуват половин орехови ядки, а в други добавят сметана, която придава съвърщенно различен вкус и усещане.
Пралина също е името на пастата, която се използува при изработването на бонбоните. Тази паста се приготвя от смлени ядки и захар. Много белгийски производители използуват пастата за пълнеж на бонбоните.
Въпреки, че всеки производител си има своята тайна рецепта за приготвяне на пралини, не е толкова трудно да се направят, даже и в домашни условия.






Шоколадови трюфели

За 20-30 бр.

Продукти:

0,175 л сметана
1 жълтък, разбит
275 гр натурален шоколад
25 гр масло
30-45 мл бренди /по желание/

За глазурата:
Какао на прах
Натрошени лешници /ситно/
400 гр млечен или натурален шоколад, или по
200 гр от двата

Приготвяне:

1.Сложете сметаната да заври, след това махнете тенджерата от котлона и добавете разбития жълтък. Добавете шоколада, след това разбийте докато сместта стане гладка и щоколада се разтопи. Добавете маслото и брендито /ако желаете алкохолен вкус/ и оставете да застине. Покрийте и оставете в хладилника за около 6-8 часа.
2. постелете хартия за печене. С лъжица за сладолед /възможно най-малка/ или с две чаени лъжици, формирайте шоколадената смес на около 20-30 топки, и ги поставете на хартията. Охладете, ако сместта стане твърде мека.
3. За да оваляте трюфелите в какаото, сложете малко какао в купа и слагайте трюфелите един по един като ги овалвате добре. За да ги оваляте в ядки, ги сложете един по един в натрошените ядки.
4. За да ги покриете с шоколад, замразете трюфелите за 1 час. Разтопете шоколада в малка купа на водна баня, като разбърквате до като се получи гладка разтопена маса.
5. Като използувате вилица, потапяйте замразените трюфели в охладения шоколад един по един. Поставете на хартия за печене и охладете.
Трюфелите могат да бъдат съхранявани 10 дни, добре опаковани в хладилник.





Няма коментари:

Публикуване на коментар