петък, 24 януари 2014 г.

Кухнята на Сицилия, Италия

Кухнята на СИЦИЛИЯ, Италия


Сицилия – най-големия средиземноморски остров. От 6 в. през него преминават много завоеватели: гърци, римляни, византийци, араби, нормандци, немски племена, французи, испанци. И всеки от тях носел по нещо ново в местните кулинарни традиции. От 10 до 11 век Сицилия била завоювана от араби и благо дарение на тях в местната кухня влезли ориза и цитрусите, захарта и подправките /особено шафрана/, кускуса и кафето, марципана, бадемовото тесто, сушените плодове и шамфъстъка, растящи в Сицилия. Скоро благодарение на арабите се разпространил и сладоледа. Ледниците от вулкана Етна се спускали на крайбрежието. Този лед го разбърквали до каша и му добавяли плодов сок или кафе. Този тип сладолед съществува и до днешни дни, и неговото име е гранита, която е любимо лакомство на сицилианците в лятната жега.

Капоната

Край бреговете на Сицилия ловят риба, която наричат капоне /морски петел/. Тази риба била рядкост, тя струвала скъпо и затова присъствала на трапезата на местните аристократи. Тази риба е суха и за да стане вкусна, сицилианските готвачи я приготвяли със сос от зеленчуци. Бедните не можели да си позволят скъпата риба, затова зеленчуците присъствали винаги на тяхната трапеза. И така, от началото на 15 век в сицилианските таратории започнали да продават зеленчукова капоната. И когато през следващото столетие на острова започнали да отглеждат патладжани, именно те с успех заменили рядката риба. Съществуват 33 различни рецепти за приготвяне на капоната от Сицилия. Тук се предлага най-разпространената.


4 големи патладжана
2 средни глави лук
2 големи домата
6-8 сушени домата
2 целина
100 гр сливи без костилки
50 гр каперси
2 суп. лъж захар
½ суп.лъж винен оцет
Зехтин
Сол
6 порции, Подготовка: 40 мин, Приготвяне: 10 мин

  1. нарежете патладжаните на средни кубчета, посолете ги и ги оставете да се отцеди горчивия им сок
  2. обелете доматите, като ги потопите във вряща вода, махнете семената и сока, месото им нарежете на средни кубчета. Лука нарежете на тънки колелца, целината на малки парченца. Нарежете на малки парченца сушените домати.
  3. запържете лука в 2 суп.лъжици зехтин до като омекне за около 5 мин. добавете доматите и гответе около 5 мин. добавете целината и гответе още 3-4 мин, след което добавете сливите и каперсите. Гответе на слаб огън около 10 мин.
  4. измийте патладжана, отцедете го и го запържете в отделен съд.
  5. добавете запържения патладжан към останалите зеленчуци и гответе още 10 мин. добавете захарта и оцета. Разбъркайте и отстранете от огъня. Поднесете капонатата топла или студена.
Паста със сардини
На Сицилия тази паста е класическото първо ястие, което се поднася. Съществува легенда за произхода на това ястие. Счита се, че в 9 век един арабски военачалник на име Ефем, който завоювал острова имал следния проблем – нямало с какво да нахрани своите войници. Той накарал готвача си да измисли нещо. Готвача в отчаянието си съединил в едно блюдо, всичко което могъл да намери в опустошения от войната остров: риба, див копър, сушени ягоди и кедрови ядки. Получило се съвсем не зле.



500 гр спагети или макарони
500 гр свежи сардини
2 солени аншуа
500 гр копър
1 средна глава лук
50 гр кедрови ядки
50 гр стафиди
Една шепа шафран
½ чаша зехтин

1.     шафрана натопете в няколко лъжици топла вода за около 10 мин. сварете копъра в голяма тенджера подсолена вода за около 1 мин, след което го нарежете. Запазете водата.
2.     почистете аншуата. Нарежете лука и го запържете в зехтин докато омекне за около 5 минути, добавете аншуата.
3.     почистете сардините /махнете главите, вътрещностите, костите/ и нарежете филето на средни парчета и добавете към лука и аншуата. Сложете копъра, посолете и добавете черен пипер и гответе на среден огън до 5 мин. добавете шафрана, кедровите ядки и стафидите.
4.     сложете водата, в която се е варил копъра на котлона. Сварете спагетите съгласно указанията на опаковката. Отцедете ги и ги сложете в тигана с рибата. Добре объркайте на включен котлон и захлупете с капак. Оставете пастата да зрее още 15 мин, като я махнете от огъня.

Фалсомагро

Сега това наименование на ястието се нарича `фалшив бедняк`, защото на външен вид това руло изглежда постно, но не винаги е било така. Тази дума произтича от френския. През 14 век по време на френското робство, когато това ястие станало популярно в Сицилия в него нямало нищо месно и мазно. Сицилианците променили рецептата, като променили и същността на блюдото и неговото название. В него се е събрала традицията на сицилианската кухня – обилна, но същевременно изискана и много вкусна.










Няма коментари:

Публикуване на коментар