Кухнята на СИЦИЛИЯ, Италия
Сицилия – най-големия средиземноморски остров. От 6 в. през него
преминават много завоеватели: гърци, римляни, византийци, араби, нормандци,
немски племена, французи, испанци. И всеки от тях носел по нещо ново в местните
кулинарни традиции. От 10 до 11 век Сицилия била завоювана от араби и
благо дарение на тях в местната кухня влезли ориза и цитрусите, захарта и
подправките /особено шафрана/, кускуса и кафето, марципана, бадемовото тесто,
сушените плодове и шамфъстъка, растящи в Сицилия. Скоро благодарение на арабите
се разпространил и сладоледа. Ледниците от вулкана Етна се спускали на
крайбрежието. Този лед го разбърквали до каша и му добавяли плодов сок или
кафе. Този тип сладолед съществува и до днешни дни, и неговото име е гранита,
която е любимо лакомство на сицилианците в лятната жега.
Капоната
Край бреговете на Сицилия ловят риба, която наричат капоне /морски
петел/. Тази риба била рядкост, тя струвала скъпо и затова присъствала на
трапезата на местните аристократи. Тази риба е суха и за да стане вкусна,
сицилианските готвачи я приготвяли със сос от зеленчуци. Бедните не можели да
си позволят скъпата риба, затова зеленчуците присъствали винаги на тяхната
трапеза. И така, от началото на 15 век в сицилианските таратории започнали да
продават зеленчукова капоната. И когато през следващото столетие на острова
започнали да отглеждат патладжани, именно те с успех заменили рядката риба.
Съществуват 33 различни рецепти за приготвяне на капоната от Сицилия. Тук се
предлага най-разпространената.
4 големи патладжана
2 средни глави лук
2 големи домата
6-8 сушени домата
2 целина
100 гр сливи без костилки
50 гр каперси
2 суп. лъж захар
½ суп.лъж винен оцет
Зехтин
Сол
6 порции, Подготовка: 40 мин,
Приготвяне: 10 мин
- нарежете патладжаните на средни кубчета, посолете ги и
ги оставете да се отцеди горчивия им сок
- обелете доматите, като ги потопите във вряща вода,
махнете семената и сока, месото им нарежете на средни кубчета. Лука
нарежете на тънки колелца, целината на малки парченца. Нарежете на малки
парченца сушените домати.
- запържете лука в 2 суп.лъжици зехтин до като омекне за
около 5 мин. добавете доматите и гответе около 5 мин. добавете целината и
гответе още 3-4 мин, след което добавете сливите и каперсите. Гответе на
слаб огън около 10 мин.
- измийте патладжана, отцедете го и го запържете в
отделен съд.
- добавете запържения патладжан към останалите зеленчуци
и гответе още 10 мин. добавете захарта и оцета. Разбъркайте и отстранете
от огъня. Поднесете капонатата топла или студена.
Паста със сардини
На Сицилия тази паста е
класическото първо ястие, което се поднася. Съществува легенда за произхода на
това ястие. Счита се, че в 9 век един арабски военачалник на име Ефем, който
завоювал острова имал следния проблем – нямало с какво да нахрани своите
войници. Той накарал готвача си да измисли нещо. Готвача в отчаянието си
съединил в едно блюдо, всичко което могъл да намери в опустошения от войната
остров: риба, див копър, сушени ягоди и кедрови ядки. Получило се съвсем не
зле.
500 гр спагети или
макарони
500 гр свежи сардини
2 солени аншуа
500 гр копър
1 средна глава лук
50 гр кедрови ядки
50 гр стафиди
Една шепа шафран
½ чаша зехтин
1. шафрана натопете в няколко лъжици топла вода за
около 10 мин. сварете копъра в голяма тенджера подсолена вода за около 1 мин,
след което го нарежете. Запазете водата.
2. почистете аншуата. Нарежете лука и го запържете
в зехтин докато омекне за около 5 минути, добавете аншуата.
3. почистете сардините /махнете главите,
вътрещностите, костите/ и нарежете филето на средни парчета и добавете към лука
и аншуата. Сложете копъра, посолете и добавете черен пипер и гответе на среден
огън до 5 мин. добавете шафрана, кедровите ядки и стафидите.
4. сложете водата, в която се е варил копъра на
котлона. Сварете спагетите съгласно указанията на опаковката. Отцедете ги и ги
сложете в тигана с рибата. Добре объркайте на включен котлон и захлупете с
капак. Оставете пастата да зрее още 15 мин, като я махнете от огъня.
Фалсомагро
Няма коментари:
Публикуване на коментар