четвъртък, 4 април 2013 г.

Кухнята на Франция

Въведение

За французите готвенето е изкуство. Както скулптура извайва статуя от камъка, така и френската кухня изважда на показ всички вкусове от зеленчуците и месото. Френската кухня аранжира храната по такъв начин, че всички цветове и форми се показват в най-добрата си светлина.
Френските готвачи използуват силни аромати, например чесън в малки количества, за да не заглушат останалите аромати на ястията. В действителност най-важното правило във френската кухня е да не се използва твърде голямо количество от която и да е съставка.
Има 2 основни типа готвене във Франция. Единия е висша кухня, а другия е домашна кухня. Рецептите по-надолу са от категорията домашна кухня – вкусни и лесни за приготвяне. Интересно е да се научи повече за френската висша кухня. Всъщност, в момента, в който се научите да приготвяте ястията от тази книга, вие ще поискате да се научите да приготвяте и нещо по-сложно.
Преди стотици години, готвачите, които работили в кралския двор са разработили основите на висшата френска кухня. Този вид кухня съдържа голям брой сложни ястия, които изискват часове за приготвяне, също така в състава им влизат съставки като рядко срещани вина и екзотични плодове.
Когато Френската революция помела кралската гилдия през 1789 г., готвачите на кралския двор се разпръснали в цяла Европа. Изкуството на тази висша кухня не било загубено. Френските готвачи разпръснали своите знания и умения в Европа и даже в Америка. Този много специален и труден тип готвене все още се използува в сегашни времена от известните готвачи в изискани ресторанти.
Другия тип френска кухня се нарича cuisine bourgeoise. Това е тази домашна кухня, която ще намерите в малките семейни ресторантчета и кръчми във Франция. Старите френски домашни рецепти, които се предават от поколение на поколение са вкусни и питателни.

Региони във Франция

 Географското положение на даден район оказва важен ефект върху видовете кухня във Франция. Например, Нормандия – на северния бряг има много полета, където пасат говеда и се отглеждат зеленчуци. Следователно кухнята на този регион включва ябълки, сметана и сирена. Британи – провинция на северозападния бряг има много неплодородна земя, така че в региона не се отглеждат растения и животни. Вместо това, богатството идва от океана. Готвачите в Британи приготвят страхотни супи и ястия, използувайки всички видове морска храна, включително раци, скариди, миди и соленоводни риби.


В някои региони на Франция готвенето е силно повлияно от съседните страни. В Южна Франция, покритите със сняг Пиринеи са близо до Испания. Кухнята на този регион е силно свързан с испанската кухня. Това включва използуването на домати, чушки и наденички. В югоизточна Франция, Прованс граничи с Италия. Маслини, както и много подправки растат на хълмовете на Прованс. В кухнята на Прованс ще намерите много зехтин и подправки като босилек, риган и розмарин – съставки, които се използуват в кухнята на северна Италия.

Храненето във Франция

Ако френската кухня се нарича изкуство, то тогава храненето във Франция може да бъде наречено церемония. Храненето с добре приготвена храна се смята за едно от важните удоволствия на ежедневието. Много от тези навици на хранене са развивани през вековете и са все още част от ежедневието във Франция. В часовете за хранене около масата се събира цялата фамилия. Те разговарят докато се хранят, като разменят идеи и разказват преживяното от деня. След това, всеки подхваща задачите си, но с едно приятно чувство и спомен за добрата храна и приятните разговори около масата.

Рецептите по-надолу ще ви донесат много наслада от домашната френска кухня. Вие можете да се наслаждавате на приготвянето и пробването им, но удоволствието ще е още по-голямо, ако ги споделите във вашето семейство.

Празници и фестивали

Joie de vivre, което означава `радостта от живота` е често използуван израз в цяла Франция. Тази фраза демонстрира отношението на французите към живота – и то е да му се наслаждаваме. Какъв по-добър начин да празнуваме живота от това, да му се наслаждаваме. Какъв по-добър начин да празнуваме живота чрез фестивали, празници и добра храна?
Три от всеки 4-ма французи принадлежат към Римокатолическата църква. Въпреки, че немалка част от французите не са католици, много от празниците, които празнуват са католически.
Великден, или les Paques, обикновено в началото на пролетта започва на Велики петък. На този ден, камбаните спират да звънят в цяла Франция. Това е един необичаен начин да се обяви започването на Месата. Тишината е нетипична, но тя служи да напомни на френските католици за времето между смъртта и възкръсването на Иисус. Когато децата питат, защо не звънят камбаните, родителите им разказват историята, която знаят от деца. Според френския фолклор, камбаните отиват до Рим, носейки мъката на тези, които вярват, че Иисус е починал на разпети Петък. На следващата сутрин, в събота,когато хората се убедили, че Иисус е възкръснал, звъна на камбаните се завръща. В неделя, камбаните звънят още веднъж за да обявят започването на Велкиденската меса.
След месата празника продължава в семейна атмосфера с тържествен обяд от 4 или 5 ястия, след което се поднася и десерт. Любими великденски ястия са foie gras – пастет от черен гъши дроб, агнешко, сьомга, аспержи, пресни картофи и ягоди. Обяда се съпътства и от кафе, ликьор и шоколади.
4 седмици преди Великден, във френските сладкари приготвят шоколадови фигурки – пиленца, зайци, риби или камбанки.
Коледа, или Noel е време, в което семействата се събират заедно. На коледната вечер френските деца поставят обувките си пред камината. Те очакват домът им да бъде посетен от Дядо Коледа, който ще напълни техните обувки с подаръци.
В полунощ френските семейства присъстват на Коледната меса, където те пеят песни и палят свещи в чест на новородения Иисус. След месата има типична френска традиция да се поднесе вечеря, наречена le reveillon, което означава `да се събудим за новия ден`. Ресторантите остават отворени цялата нощ, като сервират празнична храна, която включва раци, наденички, вино, печена шунка, печено пиле, салати, плодове и сладкиши. Различните региони имат различни специалитети, но Коледния сладкиш, който е декориран със захар и е във форма на бебе е популярен в цялата страна. Pain calendeau, или Коледната погача е десерт, характерен за Южна Франция. Тази пита се разрязва на две, и едната половина се дава на бедните, преди другата половина да се разреже. В Париж се прави  десерт, наречен buche de Noel. Основното ястие също може да варира. Печена гъска е основното ястие, което се сервира в Елзас, Североизточна Франция. Пуйка и кестени се предпочита в Бургундия, източна Франция. В Прованс основното ястие се нарича le gros souper /голямата вечеря/. Традиция в Прованс е вечерята да приключи с 13 десерта, символизирайки Иисус и 12-те апостола. Всички десерти се сервират наведнъж, и всички гости трябва да опитат от всеки. Десертите включват сушени плодове, роmpe a l`huile /десерт със зехтин/, захаросани плодове, марципан, дребни сладки.
След вечеря, преди да си легнат французите палят свещ в чест на Дева Мария. Те я оставят да гори цяла нощ. Френските деца се събуждат рано на другата празнична сутрин, за да видят какво им е донесъл Дядо Коледа.
Френските деца очакват също с голямо натърпение и 6 януари – празника, който се чества по повод появяването на Иисус пред Тримата Крале. Това е деня, в който децата се обсипват с подаръци. Французите отбелязват този ден със специален сладкиш наречен galette des rois – кръгъл сладкиш от бутер тесто, пълен с бадемов крем. Зрънце, наречено a feve, се слага в кейка. То символизира детето Иисус. Който го открие в сладкиша, има честта да носи през целия ден корона от картон.
Всички французи честват деня на Бастилията също. На 14 юли французите празнуват края на френската монархия и началото на първата френска република. На този ден през 1789 г.

В сегашни дни Бастилията е символ на свободата и демокрацията на френските хора. Те отбелязват с голям военен парад по Шампс Елизе. Хората се събират в бистрата и кафетата, където се наслаждават на добра храна, музика и танци. След като слънцето залезе, започва грандиозна заря в цяла Франция.
Друг голям национален празник е 1 май – на този ден французите дават лилии на приятели и съседи. Вярва се, че цветето носи късмет. Деня на вси Светии, който е на 1 ноември е ден, в който се почита паметта на всички починали. Французите отбелязват новата година с шампанско, партита и добра храна.
Когато няма религиозен или национален празник, французите могат да се похвалят с много местни фестивали. Повечето от тези празненства са в чест на местен светия или посветени на реколтата. В Прованс се празнуват много празници, посветени на реколтата. През юни хората от Горбио благодарят за реколтата от маслини. В Саулт те благодарят през август за реколтата от лавандула. През септември хората от Арл празнуват оризовата реколта. В същия месец, жителите на Перуа празнуват реколтата от ябълки, докато има един божествен плод, който всички отбелязват – гроздето.
Начина, по който празнуват французите изразява тяхната любов към добрите неща в живота.

Здравословна и нискокалорична кухня

Диетолозите използуват фразата `френски парадокс` за да опишат френската диета. Защо? Защото всички видове масла и сметани във френската храна могат да доведат до високи нива на холестерол и високо кръвно. Независимо от това, французите страдат по-малко от сърдечни заболявания, отколкото другите нации в света. Проучвания показват каква е причината за това.
Французите ядат почти 2 пъти повече плодове и зеленцуци отколкото американците напр. отделно от това, те използуват зехтин за готвене. Проучванията също така показват, че е важно времето, което французите отделят за приемане на храната. Те обядват или вечерят около 1-2 часа. Това също е време, в което се събират приятели и роднини – почиват си и се наслаждават на храната. Като резултат французите имат по-ниски нива на стрес от американците, които се хранят в движение.


Има много насоки, които могат да бъдат дадени за приготвяне на нискокалорични, здравословни менюта.
Много рецепти използуват масло или олио за задушаване на зеленчуци или други съставки. Използуването на зехтин или канола ойл гарантира по-малко ненаситени мазнини, но от друга страна можете да намалите наполовина количеството мазнина, което използувате. Поръсете с малко сол зеленчуците, което увеличава отделянето на техните сокове, така че е необходимо по-малко олио. Също така използувайте малък тиган с незалепващо покритие.
Добро средство за заместване на маслото е маргарина. Но преди да го замените, го съобразете с рецептата, защото може да се промени вкуса на рецептата.

Френската маса

Простотата е ключа към декорирането на масата в повечето френски домове. Поради това, че външния вид, аромата и вкуса на внимателно приготвените ястия са от най-голямо значение за френската кухня, декорациите и допълнителните ястия на масата се свеждат до минимум.


Никога масата не се украсява с ароматни цветя, защото техния аромат може да развали аромата на храната. На масата се поставя комплексен прибор с олио, сол, оцет – в стъклени шишенца, френска горчица в купа с малка дървена лъжица, черен пипер в мелничка.

Френско меню

Въпреки, че французите обикновено ядат много на обяд и вечеря, закуската обикновено е символична. Чаша кафе или гореш шоколад и кроасан са типичната закуска.

Обяд

В селцата и малките градове във Франция основното меню се сервира около обяд. По-малко храна се сервира на вечеря около 7-8 вечерта. Хората, които живеят в големите градове на Франция често консумират по-малко храна на обяд и повече на вечеря.
Богатите супи често се сервират като част от основното меню на френския обяд. Супата винаги е придружена от хрупкав френски хляб, които се използува да се обере накрая остатъка от бульона в супата. Практиката да се топи хляб в супа или сос не се възприема като лош маниер във Франция. В действителност, това се практикува с всяко ястие, в което се сервира супа или сос.
Яйца рядко се сервират за закуска, но често са част от обедното меню на французите под формата на омлети, суфлета и кищ. Салатите обикновено се сервират между основното ядене и десерта. Лек десерт от сирена и плодове допълва истинския френски обяд. Вкусна комбинация е сирене Бри и хрупкав ябълков пай.


Супа с картофи и праз / Potage Parmentier
Тази кремообразна супа, поднесена заедно с багета е вкусно и питателно ястие. Останалата супа се съхранява в хладилник и може да бъде ядена на следващия ден. Тази супа може да бъде консумирана и студена. Французите я наричат vichyssoise.

Продукти:

3 средно големи картофа, обелени и нарязани на около 1 см
3 средно големи праза, измити и нарязани на 1 см дебелина
2 кубчета пилешки бульон
½ чаша сметана за готвене /добавете ½ чаша мляко, ако искате супата да е по лека
2 суп. лъжици маргарин или масло
2 чаени лъж. сол
¼ чаена лъж. черен пипер
Нарязани магданоз, див лук

  1. сложете една тенджера с вода на котлона и сложете пилешкия бульон. Добавете картофите и праза
  2. оставете да заври на средна степен на котлона. Намалете огъня и варете около 35-45 мин, докато зеленчуците омекнат.
  3. размачкайте картофите и праза с уред за приготвяне на картофено пюре, докато придобият гладка консистенция. Ако не са сварени добре, не могат да се намачкат добре. Оставете супата да ври още 10-15 мин.
  4. добавете сметаната /+ млякото/, маслото, солта и пипера. Загрейте супата до преди да заври.
  5. поръсете всяка порция със зелени подправки.

Време за приготвяне 1 час и 15 мин
Порции: 4-5


Киш Лоран / Quiche Lorraine

Киш лоран – пай, който се предлага като основно ястие традиционно се прави от сметана, яйца и бекон. Много готвачи добавят сирена към тези съставки. Този специалитет носи името на регион в североизточна Франция, наречен Лорен, известен със своя бекон.

Продукти
4 яйца
1 чаша сметана за готвене
¼ ч.лъж. сол
Щипка черен пипер
¼ ч. Лъж. индийско орехче
Тесто готово /за пици/
200 гр бекон
120-150 гр сирене /швейцарско/ тънко нарязано или настъргано

  1. загрейте фурната до 200 градуса
  2. разбийте яйцата, сметаната, солта, черния пипер и индийското орехче с миксер
  3. разстелете тестото в тава и надупчете с вилица /това ще го предпази от надигане, докато се пече/
  4. на дъното на пая поставете един пласт сирене, един пласт бекон. Изсипете сместта със сметаната и яйцата върху пая
  5. печете 45-50 мин, докато киша придобие златисто кафяв цвят
  6. оставете да се охлади за няколко минути и нарежете на парчета. Останалите парчета приберете в хладилника и затоплете или го консумирайте студен на другия ден.

Време за приготвяне: 1 час и 30 мин
Порции – 4 или 5

*за да намалите калоричността на киша, намалете количеството бекон на половина. Можете да замените бекона с пуешко филе. За да направите тартата вегетарианска, заместете бекона с 1 обелен и нарязан домат.

Салата Никозия / Salade Nicoise
Тази зеленчукова салата може да бъде поднесено като основно меню. Ако искате да го поднесете като предястие, махнете рибата тон от нея. Също така можете да променяте и другите съставки. Можете да добавите моркови, целина, нарязани варени яйца или белени бадеми. Опитайте и се насладете!

Необходими продукти:
1 малка зелена салата
6 средни сварени картофа /изстинали/ и нарязани на филийки с дебелина 1 см
250 гр зелен фасул от консерва / или замразен
6 домата нарязани на четири
½ чаша дресинг винегрет
1 консерва риба тон
Черни или зелени маслини за украса
3 сварени яйца, нарязани на четири

1. измийте и отделете листата на марулята. Измийте и оставете листата да се отцедят.
Аранжирайте листата в голяма чиния за сервиране и оставете настрана
2. в голяма купа смесете картофите, фасула и доматите. Излейте винегрета върху зеленчуците и объркайте добре.
3. поставете зеленчуците върху листата от маруля и най-отгоре поставете рибата тон и маслините.
4. нарежете яйцата и украсете

Време за приготвяне: 30 мин
Порции: 4 или 5

*рибата е важна съставка на тази салата. Вместо риба тон можете да използувате аншоа.

Зелена салата / Salade Verte

Зелените салати се сервират след основното ястие, за да усетите вкусовете. Това означава, че марулата и лекия дресинг освежава вкуса, като го подготвя да усети новите вкусове на десерта, който следва.

Необходими продукти

Салата
1 малка маруля
1 малка глава айсберг
3 суп.лъж нарязан магданоз

Винегрет
1 скилидка чесън
1 чаена лъж сол
3 суп.лъж оцет
¼ чаени лъж черен пипер
6 суп.лъж олио или зехтин

  1. за да приготвите зелената салата, измийте марулята и айсберга внимателно. Отцедеге листата, като ги поставите на кърпа. Охладете ги в хладилник поне за половин час.
  2. нарежете зелените салати на ситно и ги поставете в купа. Поръсете ги с магданоз.
  3. нарежете чесъна на малки парченца и го поставете в малка купа.
  4. намачкайте чесъна с лъжица, след което добавете и солта
  5. добавете оцета и пипера, като разбърквате, докато сместта стане гладка
  6. добавете олиото и разбъркайте
  7. изсипете половината от винегрета върху зеленчуците. Объркайте, докато всички зелени листа се покрият с дресинг.
Време за приготвяне: 10-15 мин
Порции: 4-5 бр

Палачинки / Креп сюзет

Тези деликатни палачинки, приготвени от яйца и брашно са забавни за приготвяне и много вкусни. Те могат да бъдат напълнени с месо или зеленчуци, покрити със сос и сервирани като основно ястие. Палачинките като десерт се поднасят често пълнени с плодове и украсени със сметана и шоколад.

Необходими продукти:

4 яйца
¼ чаена лъж. сол
2 чаши брашно
2 ¼ чаши мляко
¼ чаша разтопено масло

  1. смесете яйцата и солта в купа
  2. добавете брашното и млякото. След това разбийте с миксер, докато сместта стане кремообразна
  3. добавете разтопеното масло
  4. охладете сместта поне за 1 час
  5. нагрейте тигана на средна степен на котлона. Изсипете една част от сместта и разстелете по цялата повърхност на тигана.
  6. гответе около 2 минути или докато дъното на палачинката се запече
  7. с вилица отлепете палачинката и обърнете
  8. гответе за оше 1 минута или докато палачинката придобие кафеникав цвят
  9. сложете палачинката в чиния

време за приготвяне: 2 часа
общо: 32 -35 палачинки

Солени палачинки с шунка и броколи със сос Морнай / Crepes au Broccoli et Jambon avec Sauce Mornay

Продукти:
0,45 гр броколи /замразено/
12 палачинки /от предната рецепта/
12 парченца шунка / ако искате вегетарианска версия ¼ чаша лук или праз лук, 2 чаши нарязани гъби/

Сос Морнай

  1. напълнете голяма тенджера с вода и оставете да заври. Добавете броколите и варете за 5 мин. отцедете и ги нарежете наполовина
  2. ако правите вегетарианската версия, нагрейте 1 суп.лъж зехтин в тиган. Задушете лука или праз лука за около 5 мин, докато стане прозрачен. Добавете гъбите и задушавайте, докато омекнат. Махнете тигана от котлона.
  3. загрейте фурната до около 220 градуса.
  4. разстелете палачинките и покрийте всяка с парче шунка или с гъбената смес.
  5. сложете 2 или 3 розички от броколи върху шунката или върху гъбената смес
  6. поставете палачинките в намазана с масло тава. Покрийте с фолио и печете около 15 минути.
  7. покрийте със сос Монрей и сервирайте.

Време за приготвяне: 30 мин
Порции: 12 палачинки

Сос Монрей

Продукти:
1 суп. лъж масло
1 суп.лъж брашно
1 чаша мляко
3 суп.лъжици настъргано швейцарско сирене/кашкавал
1 суп.лъж пармезан настърган
¼ чаена лъж дижонска горчица
Сол и черен пипер

  1. разтопете маслото в тенджера
  2. махнете от огъня, добавете брашното и разбъркайте
  3. върнете на котлона. Добавете млякото бавно, като постоянно бъркате докато сосът се сгъсти
  4. добавете останалите съставки, солта и черния пипер на вкус и сервирайте

Хапване между основното ядене/ La Casse-Croute

Традиционен френски обичай е поднасянето на следобедна закуска или много силно кафе, придружено със сладкиш или сладък хляб. Бриош е хляб с мая, много яйца и масло. Те се вкусна следобедна закуска и обикновено се ядат топли с масло и сладко.
Понеже бриошите отнемат време за приготвяне, много френски семейства ги купуват заедно с покупката на пресен хляб всеки ден от превъзходните пекарни, които виждате на всяка крачка във Франция.

Шоколадов бриош / Brioche au Chocolate

Продукти
1 пакет многолистно тесто
12 чаени лъж. шоколадови топчета или шоколад на много малки парченца
Пудра захар

1.Загрейте фурната до около 200 градуса.
2. като спазвате инструкциите на тестото, го разстелете и го нарежете на правоъгълници с размер 8 на 10 см.
3. в средата на всеки правоъгълник поставете 1 лъж шоколад на парченца. Съберете четирите краища на правоъгълника и направете плик.
4.поставете сладкишите върху хартия за печене и печете около 10-15 мин
5. извадете сладкишите и изчакайте да изстинат. Поръсете леко с пудра захар.
6. сервирайте ги топли

Време за приготвяне: 30 минути
Порции: 12

Сандвичи Крок / Croque Monsieur


Продукти:
2 парчета шунка, нарязана на тънко
4 филии хляб за тост без корите
120 гр швейцарско сирене, настъргано
3 суп.лъж масло          
2 суп.лъж брашно
1 чаша мляко, загрято
Черен пипер
1 яйце

  1. поставете едно парче шунка между две филии. След това сложете 2 суп.лъж настъргано сирене върху шунката.
  2. поставете другата филия върху кашкавала, като притиснете
  3. в тиган загрейте маслото, добавете брашното и запържете за една минута
  4. добавете топлото мляко и бъркайте, докато се сгъсти сместта
  5. добавете 2 лъж. настъргано сирене. Добавете черен пипер на вкус. Оставете соса на огъна, без да завира.
  6. разбийте яйцето и потопете двата сандвича в него, като потопите и двете страни на сандвича добре
  7. разтопете 2 останали лъж масло в тиган. Изпържете сандвичите докато станат златисти и хрупкави от двете страни
  8. полейте всеки сандвич със соса със сирене и сервирайте

време за приготвяне: 30 мин
порции: 2


Вечеря и десерт / Le Diner et le Dessert

Основното ядене на деня е събитие във Франция. Ако френско семейство има гости за вечеря, на масата се сервират четири или пет ястия, като всяко се поднася самостоятелно, придружени със специални вина, специално подбрани за храната, която се сервира.
Впечатлителните вечери с много ястия продължават няколко часа. Когато масата се разчисти от храната, се поднася силно черно кафе.
Вечерята на френското семейство, когато няма гости се състои от проста, но вкусна домашна кухня. Има по-малко ястия и се сервира обикновено вино. Но традицията за добрата храна и разговорите присъства винаги, понеже вечерта се събира цялото семейство.

Пиле соте / Saute de Poulet

Продукти:

1,2-1,5 кг пиле, нарязано на порции
½ чаша брашно, смесено с ½ чаена лъж сол, ¼ чаена лъж. риган, ¼ чаена лъж. черен пипер
2 суп.лъж масло или маргарин
1 суп.лъжица олио или зехтин
½ чаена лъж риган
1 дафиново листо
2 скилидки чесън, смачкани
2 кубчета пил. бульон
1 чаша пресни гъби, нарязани

  1. измийте пилето на течаша вода и подсушете
  2. сложете брашното с подправките в найлонов плик. Поставете парчетата пиле в плика, едно по едно и разклашайте, за да се покрие с брашно
  3. загрейте маслото и олиото в голям тиган или тенджера. Добавете пилето и запържете от двете страни на средна степен на котлона. Намалете топлината  и гответе, като покриете с капак за около 20 мин, като обръщате пилето отвреме на време
  4. поръсете пилето с риган, даф.лист и чесън. Бавно добавете вода, в която сте разтворили бульона и гъбите в тенджерата.
  5. разбърквайте леко. Покрийте тенджерата, но не затваряйте плътно. Гответе на ниска степен за около 30 минути или докато соса остане наполовина и пилето се свари.
  6. когато сервирате поливайте парчетата пиле със соса
време за приготвяне: 1 час
порции 4

Картофен кейк / Galette de Pommes de Terre


Продукти:
6 средно големи картофа, обелени и нарязани на тънко
Сол и черен пипер
½ чаша разтопено масло или маргарин

  1. поставете един ред картофени резени на дъното на подмазана 20 см тава
  2. поръсете със сол и черен пипер. Повторете докато картофите свършат
  3. полейте картофите с маслото
  4. не покривайте ястието. Печете на 200 градуса, докато картофите омекнат /около 50 мин/
  5. с щпатула нежно отлепете краищата на пая. Нарежете като торта и поднесете.

Време за приготвяне: 1 час и 15 мин
Порции:  6 бр

Грах по френски / Petits Pois a la Francaise

Продукти:

300 гр замразен грах
1 чаена лъж захар
½ чаена лъж сол
Щипка черен пипер
2 суп. лъж нарязан магданоз
1 ½ чаши нарязана маруля
¼ чаша масло или маргарин
1 суп. лъж вода

  1. поставете всички продукти в средно голяма тенджера и разбъркайте внимателно
  2. покрийте и гответе на слаб котлон за 8 минути или докато граха. След това разбъркайте с вилица. Махнете капака и варете оше около 5-7 минути, докато граха омекне
време за приготвяне: 45 мин
порции: 4

Глазирани моркови / Carottes Vichy

Продукти:
450 гр моркови, нарязани на тънко по дължина
¼  чаша вода
Щипка сол
3 суп.лъж масло или маргарин
1 чаена лъж захар
Магданоз за поръсване
  1. поставете всички съставки в средно голям тиган, разбъркайте и покрийте. Варете на бавен огън за около 10 мин или докато морковите омекнат и се глазират и повечето от течността да се изпари
  2. разбъркайте за да покриете с останалата течност и сервирайте

време за приготвяне: 20 мин
порции: 4


Няма коментари:

Публикуване на коментар