събота, 28 май 2016 г.

Кухнята на Бразилия

Бразилия е известна с пищните си карнавали, с ритъма на самба - с бразилски ритми и танци с африкански корени. Земята на Бразилия е пълна с природни красоти - от безкрайните пясъчни плажове до зелените дъждовни гори, растящи покрай река Амазонка. Хората на Бразилия са пъстра смесица от местни, европейци, африканци и емигранти.от цял свят. Това забележително многообразие придава на Бразилия още чар:предизвикваща сетивата кухня, подправена с огнени подправки и екзотични съставки. Местните използвали даровете на бразилската земя: черен боб, тиква, маниока за да приготвят питателна храна. Европейските заселници донесли техните родни вкусове в кухнята на страната, като ястията с ориз и захарните десерти.Африканските роби по-късно допринесли за кокосовото мляко, палмовата мазнина и лютите чушки


Храната в Бразилия

Най-използваните храни в Бразилия са:черен боб, маниока и ориз. Вкусните тропически плодове - банани, портокали, папая, авокадо и ананас украсяват бразилската трапеза, както и пресните зеленчуци - зеле, ямс, тиква и патладжан.
Широките равнини на Южна и Централна Бразилия осигуряват паша на много телета, и затова Бразилия е известна с телешкото си. Ястията със свинско и пилешко са също доста популярни. В региона на Амазонка и по бразилския атлантически бряг местните ястия включват риба и морски продукти. Разнообразието от подправки и вкусове подобряват тези основни съставки. Люти чушки, чесън, лимон и лайм, кокосово мляко, палмова мазнина от dendê /вид палма/ са важни съставки в бразилската кухня.
Може би най-типичното бразилско ястие е feijoada - гъста яхния от свинско и черен боб. Това ястие било приготвяно от робите в миналото, и сега всеки бразилски готвач има своя собствена рецепта. Feijoada била приготвяна в близост до пристанищата Рио де Жанейро и Сао Паоло, където пристигали робите. Много често ястието се поднася с tutu - пюре от боб, лук и чесън и couve - зеле, сотирано с мазнина. Тези три ястия са от югоизточния регион Minas Gerais. В южно-централния район телешкото е най-популярно и барбекюто на открито с него е местен фаворит. В североизточния щат Бахиа готвачите приготвят много морски продукти. 
В северна Бразилия, където сушата е често явление на особена почит са царевичното брашно, маниоката и сушеното месо. Популярно ястие за региона е angús - топли топки от царевично брашно в сос, приготвен с месо. 


Бразилската трапеза
Независимо дали става въпрос за обикновена  или официална вечеря, бразилската маса се приготвя грижовно. Масата почти винаги е украсена със свежи цветя. Бразилците винаги използват вилица и нож, даже когато ядат пица или сандвич. И независимо колко добри са ястията на масата - истинския фокус на бразилската маса са разговорите и добрата компания.
Бразилската закуска е проста и лека - café com leite кафе с мляко, хляб и пресен плод, Обядът, наречен almoço е традиционно най-голямото ядене за деня. Ястията включват ориз, салата, боб или картофи и основно ястие от месо или риба. Хората обядвали дълго, като пиели кафе и говорили, дълго след като са приключили с обяда. Модерният начин на живот и натоварените графици се отразили на almoço и съкратили неговата продължителност. Jantar - вечерята е доста късна и скромна - най-често супа и десерт.

Запечено брашно от маниока - Farofa


В много бразилски домове и ресторанти Farofa е винаги на масата, за да бъде поставена върху всяко ястие. Готвачите приготвят разнообразие от  Farofa - тя може да бъде приготвена само от маниока и палмово масло, а също така към нея могат да добавят маслини, лук, стафиди.

2 суп.лъж. палмово масло или краве масло
1 глава лук, нарязана ситно
1 яйце, разбито
1 1/2 чаша брашно от маниока
1 чаена лъж. сол
1 суп.лъж. магданоз, нарязан
6-8 зелени маслини с чушка
3 твърдо сварени яйца, нарязани

1.Поставете мазнината в тиган, на средно висока температура
2.добавете лука, и задушавайте за 5 мин
3.намалете огъня и добавете яйцето, като бъркате непрекъснато. Бавно добавете брашното от маниока и гответе около 8 минути, като непрекъснато бъркате докато маниоката стане златисто-кафява.
4.Добавете солта и магданоза
5.Махнете от огъня, поставете в купа и гарнирайте с маслини и яйца.

Бял ориз - Arroz Branco

Оризът е част от почти всяко бразилско ястие. Местните готвачи често сервират това просто ястие с лук и чесън, вместо чист ориз. Сервира се като гарнитура за рибни ястия - като напр. рибната яхния moqueca de peixe, и xinxim - яхния от пиле, морски дарове и фъстъци.

2 чаши бял ориз
2 суп. лъж. олио
1 средна глава лук, нарязан
2 скилидки чесън, пресовани
4 чаши вода
1 чаена лъж. сол

1.измийте ориза на течаща вода, докато водата стане чиста
2.загрейте в тиган мазнината и добавете лука и чесъна, докато покафенеят
3. добавете ориза в тигана и задушавайте 2-3 мин
4.добавете водата и солта и намалете огъня. Покрийте и гответе 15-20 мин, докато ориза се свари. Ако е необходимо, добавете още вода.
5.разбъркайте с вилица и сервирайте горещо

Сос със скариди и фъстъци - Vatapá

Vatapá е основен сос в източна Бразилия и областта Бахиа. Сервира се в компанията на бял ориз като гарнитура за много ястия.
1 багета, изсушена в хартиен плик за 3 дни
1 чаша скариди
1/2 чаша сурови фъстъци и кашу
4 см корен от джинджифил - обелен и нарязан
1 глава лук, нарязан
1/2 чаша мазнина
1 чаша кокосово мляко
1 суп.лъж. пресен кориандър
сол на вкус
лют пипер

1.накъсайте хляба на парчета и намокрете с вода, за да се накисне добре. Изцедете добре водата.
2.сложете всички съставки в купа и разбийте с блендър или пасатор.
3.прехвърлете сместа в тиган и гответе на ниска до средна температура за 10-15 мин. Ако сместа е много гъста, добавете вода.

Предястия и гарнитури

Бразилската кухня е богата на вкусни предястия, които се сервират като хапване през деня или като гарнитура на основни ястия.

Пюре от боб - Tutu à Mineira

Тази рецепта идва от югоизточната част на Бразилия. Обикновено се сервира със сотирани зелении и свинско.

3 консерви боб /червен или черен/
2 суп.лъж. зехтин
1 средноголяма глава лук, нарязана
2 скилидки чесън, смлени
3/4 чаши брашно от маниока
сол и черен пипер

1.Отцедете боба и го поставете в купа. Запазете водата.
2.Смелете с пасатор, като добавяте от течността.
3.в голям тиган загрейте мазнината и добавете лука. Задушавайте около 5 мин. Добавете чесъна и сотирайте за около1-2 мин.
4.добавете боба в тигана и намалете огъня. Бавно добавете брашното от маниока, като бъркате. Гответе още 10-15 мин. като добавяте от бобената течност.Добавете солта и пипера и сервирайте горещо.

Задушени зелении
Тези просто приготвени задушени зелении са вкусно вегетарианско ястие.

500 гр. спанак/келт
5 суп.лъж. зехтин или масло
2 скилидки чесън, смлени
сол и черен пипер

1.измийте спанака внимателно и подсушете
2.махнете стъблата и нарежете на едро
3.загрейте мазнината в тиган, сложете чесъна и задушете за около 1-2 мин
4.добавете спанака, солта и пипера. Гответе около 4 мин.

Бразилски хлебчета със сирене - Pão de Queijo

Тези малки хлебчета са голям фаворит в Бразилия. Тази рецепта се приготвя с нишесте от маниока.

4 чаши нишесте от маниока
1 чаша олио
5 разбити яйца
1 чаена лъж.сол
3 чаши настъргано сирене - кашкавал, моцарела, чедър, пармезан или микс

1.смесете всички съставки в блендер без сиренето.
2.сложете сместа в купа и добавете сиренето
3. нагрейте фурната до 200 градуса. направете около 30 топчета, като намажете ръцете си с мазнина и ги оформете.Поставете ги в тава на хартич за печене или в мъфин форма. Печете около 15-20 мин., докато станат златисти. Сервирайте топли.


Салата с пиле и картофи - Salpicão

400 гр. пилешко филе
2 суп. лъж. зехтин
1 чаена лъж. сол
1/2 чаена лъж. ч.пипер
4 слайса шунка, нарязани на тънки ивици
1/2 чаша пресен или замразен грах
2 големи моркова, почистени и нарязани на кубчета
1 зелена ябълка, обелена и нарязана на кубчета
1/2 чаша майонеза
3 средно големи картофа
олио за пържене

1. измийте филето и нарежете на кубчета с размери 1.5 см
2.в тиган загрейте мазнината и добавете пилето, солта и пипера около 10-15 мин.или докато пилето добие златист цвят. Махнете от огъня.
3.Смесете в голяма купа пилето, шунката, морковите, ябълката и граха. Добавете майонезата и разбъркайте добре.
4.измийте и обелете картофите. нарежете ги на дълги ивици и загрейте мазнина в тиган.Изпържете ги за 10-12 мин. и отцедете на кухненска хартия. След като изстинат ги добавете към салатата.


Основни ястия

Традиционно, в северната чает на страната, където тече Амазонка и по крайбрежието рибата и морските дарове са предпочитани за основните ястия.
В централната и южната част на страната широките равнини предоставят много пасища за крави и говеда. Фермерите отглеждат и свинско, и пилешко. Жителите на Рио де Жанейро особено почитат churrasco - барбекю от телешко, свинско, пиле или наденички.

Яхния с риба - Moqueca de Peixe
Белите видове риба са подходящи за това ястие - треска, писия, пангасиус и др. 

1 кг филе от бяла риба
1 скилидка чесън - счукана
1 смляна люта чушка или лют пипер
кориандър
1/2 чаена лъж. сол
1/2  чаена лъж черен пипер                                                                                                                     сока на 1 лимон                                                                                                                                          400 гр домати от консерва отцедени                                                                                                      2 суп. лъж зехтин                                                                                                                                       1 глава лук нарязан                                                                                                                                  1/2 чаша кокосово мляко                                                                                                                               1,измийте филетата риба под течаща вода, нарежете ги на парчета от 5 см и ги поставете в съд за печене                                                                                                                                                   2. смесете в блендър чесъна, лютата чушка, солта, черния пипер, лимоновия сок, половината от доматите и лука                                                                                                                     3. излейте доматената смес върху рибата. Покрийте с найлоново фолио и оставете в хладилник за 1 час                                                                                                                                         4. загрейте зехтина в тенджера, добавете рибата и пасираните домати и подправки, останалите домати и лук и половината от кокосовто мляко                                                                    5. оставете да заври, намалете огъня и добавете останалото кокосово мляко. Покрийте и оставете да ври 10-15 мин или докато рибата се сготви. Сервирайте гореща с ориз.                                                                                                                                                                                                    Бразилски свински пържоли/ Costeletas de Porco                                                                          Сервират се топли с бял ориз, пюре от боб, зелена салата
                    4 -6 пържоли                                                                                                                                             2 суп. лъжици зехтин                                                                                                                               сок от 1 лимон                                                                                                                                          1-2 скилидки чесън, счукани                                                                                                                  1 чаена лъжици сол                                                                                                                                1 чаена лъжица черен пипер                                                                                                                  1 смляна люта чушка или лют пипер                                                                                                      1. измийте месото под течаща вода и ги подсушете                                                                             2.  в голяма купа смесете всички съставки без пържолите и смесете добре. Добавете пържолите и оставете да се мариноват за 1 час в хладилник                                                               3. Сложете голям тиган на котлона и гответе за 6-7 минути от всяка страна                                     3. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар