неделя, 8 май 2016 г.

Кухнята на КАЛАБРИЯ, Италия

Кухнята на КАЛАБРИЯ, Италия

В Калабрия има всичко: и планини Сила и Аспромонте, и разкошното йоническо крайбрежие, и равнини централни райони, и живописните хълмове Милета...Калабрийското слънце дарява жителите с цитруси, маслини, зеленчуци и грозде. А в долините на планинските райони расте удивителния бял картоф. Но най-важно място на калабрийската маса заема пастата, понеже традиционно тя се готви в къщи. До сега в тази област съществува мнение, че една девойка е готова да се омъжи, когато може да приготвя 15 вида паста. От домашните животни в Калабрия се отглеждат овце и кози, и ако овцете се използуват за производство на вълна и мляко за сирене, то козите съставляват основата за болшинството от калабрийските месни ястия. И също – феноменално е количеството червен лук, който използуват калабрийците. Те го посипват навсякъде – върху пастата и месото, рибата и зеленчуковите ястия. Съществува даже сладолед с червен лук.

Спагети с рагу от калмари

Крайбрежните райони на Калабрия активно се занимават с частен рибилов и калмарите, заедно с аншоата са обект на рибарите там. Какво приготвят от уловените калмари?  Това зависи от техния размер: малките калмари отиват на скарата или в салатите, а големите се задушават или се режат на колела и се пекат на скарата или ги пълнят. Но  както говорят калабрийците, истинското предназначение на калмарите е соса.


300 гр спагети
800 гр калмари на кръгчета
1 средна глава лук
2 скилидки чесън
Босилек
2 суп.лъж доматена паста
6 суп.лъж зехтин
Сол, черен пипер

4 порции, 30 мин
1. нарежете ситно лука, почистете чесъна и го размачкайте. Запържете лука и чесъна в голяма тенджера със зехтин на среден огън за 5 мин. добавете калмарите и запържете за 1 минута.
2. добавете към калмарите няколко листа босилек. Посолете и добавете черния пипер. Разбийте доматената паста с вода, за да добие тя консистенция на доматен сок. Добавете я към калмарите и задушавайте на среден огън за 4-6 минути.


3. в голяма тенджера сварете спагетите според инструкцията на опаковката. Отцедете ги и ги смесете с калмарите и соса. Сервирайте горещи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар