Кухнята на АБРУЦИЯ, Италия
`Време е, дойде септември! Време е за преселение."Сега в Абруция нашите овчари се спускат от планината, и тръгват към морето..."- така поета Габриел д`Анунцио описва важното време в живота на тази област, когато овчарите направляват стадата. Тук почти няма промишленост, болшинството от населението е заето в селското стопанство. В Абруция се отглеждат почти всички овце на цяла Италия. И по този повод овнешкото месо често присъства на трапезата на местните жители. Как ли не го готвят? С шафран, `ала франческела` /с лют червен пипер/, по-абруцки, с чушки и домати. Много се използуват подправките, и особено шафрана. В провинцията на град Аквила, столицата на Абруция расте особено ценен шафран, като по-голяма част от него се изнася. Освен това местните жители се считат за големи почитатели на пастата, като повечето предпочитат да я правят в домашни условия, а да не я купуват готова. Най-известната паста в Абруция са спагети `ала китара`, които може да приготвя всяка домакиня.
Спагети китара с камбала/писия/ и домати
Спагети китара – това е тънка, дълга паста, която прилича на спагети, но тя не е кръгла в разрез, а квадратна или правоъгълна. Те се правят с помощта на специално приспособление, което се нарича `китара`. То представлява дървена рамка с опънати на нея метални струни. Рамката слагат на масата, на нея разстилат разточеното тесто и го притискат по струните.
400 гр спагети китара
1 камбала около 700 гр
700 гр домати
¼ зелена чущка
1 скилидка чесън
3 листа босилек
2 стръка магданоз
½ чаша зехтин
Сол
4 порции, време за приготвяне: 40 минути
- почистете камбалата, обезкостете я, и я нарежете на парченца. Обелете доматите и ги нарежете на малки кубчета. Нарежете магданоза и босилек. Чушката нарежете на средни парченца, почистете чесъна.
- в голям тиган загрейте зехтина. Запържете чесъна цял, за 1 минута, добавете зелените подправки, чушката и доматите. Гответе 5 минути
- сложете рибата в соса и гответе 5 минути
- сварете пастата в голямо количество кипяша вода. Като са готови, отцедете и ги сложете в тигана със соса, като объркате. Гответе 3-4 минути. Сервирайте горещи
Пирожки-панцароти от Абруция
Всеки народ има своя рецепта за пирожки. В Италия също често готвят пирожки. Обикновено те се приготвят от тесто с мая. Те могат да бъдат пържени или печени, с различен пълнеж. Във всяка област, във всяка провинция, във всяко местенце и във всяко семейство има собствена рецепта за приготвяне на пирожки. Пирожките, които приготвят в областта Абруция се наричат панцароти. Оше от 18 в е известно, че панцароти са отлична закуска сутрин.
200 гр брашно
50 гр масло
2 яйца
Сол
Олио за пържене
За пълнежа:
150 гр моцарела
150 гр шунка
2 суп.лъж натрошено овче сирене
1 яйце
4-6 порции, време за приготвяне: 60 мин
- за тестото разтопете маслото. Пресейте брашното, като направите в средата кладенче. В него сложете маслото, яйцето и щипка сол. Замесете тестото и го сложете в хладилник за 30 минути.
- моцарелата нарежете на кубчета, щунката също. Сложете в купа моцарелата, шунката, овчето сирене и яйцето и объркайте
- разточете тестото на кора с дебелина 3-5 мм, изрежете кръгчета с диаметър около 8 см. в центъра на всяко кръгче сложете немного пълнеж,загърнете го наполовина, така че да се образува полумесец
- в дълбок тиган на среден огън загрейте олио /около 5-6 см на 160-180 градуса/. Пържете панцаротите до зачервяване от двете страни и след изваждане ги слагайте на кухненска хартия да се отцедят. Сервирайте горещи
Агнешко бутче в сос от шафран и тиква, запечена с бял фасул
Областта Абруция е известна с овцевъдството. Повече от две трети от животните се отглеждат заради висококачествената вълна, която се нарича `мериносова`. Но разбира се, много овце и агнета се отглеждат и за месо. Тук готвят потресаващо агнешкото. Какво по-добро от агнешко бутче, приготвено с билки с гарнитура от ароматна тиква с боб – особено след тежкия селски труд? Но, естествено гражданите също оценяват прекрасното съчетание.
4 агнешки бутчета, с тегло 400-500 гр всяко
1 л червено вино
2 глави лук
3 целини
3 скилидки чесън
2 стръка розмарин
2 стръка мащерка
1 дафинов лист
1 ч.л черен пипер на зърна
4 зрънца хвойна
Шафран
½ чаша зехтин
Сол
За тиквата с боба:
600 гр тиква
300 гр бял боб
1 люта червена чушка
1 стрък зелен лук
½ чаша зеленчуков бульон
4 суп.лъж зехтин
Сол
4 големи порции
Подготовка: 13 часа
- накиснете боба във вода за около 12 часа. След това измийте, залейте с прясна вода, кипнете и варете на среден огън до омекване около 60 минути. Шафрана залейте с 1 чаша топла вода и оставете за 1 час
- нарежете лука и целината на едро и почистете чесъна. Натрийте бутчетата със сол. В голям тиган на силен огън загрейте зехтин и сложете бутчетата. Запържете ги от всички страни до зачервяване около 7-10 минути. Добавете всички подправки и намалете огъня, като задушавате още 15 минути.
- полейте бутчетата с вино, добавете половината течност от водата с шафран, зрънцата пипер, хвойна и дафиновия лист. Закрийте с капак и поставете в загрята фурна на 160-170 градуса за 1 час и 10 минути, като переодически следите дали не се е изпарила течността.
- след това прецедете соса, който се е образувал при приготвянето на месото в съд. добавете към соса останалата шафранена течност. Гответе соса на среден огън, докато се сгъсти за около 5-7 минути. Посолете и съхранявайте топъл.
- докато месото се пече за гарнитурата нарежете зеления лук. Почистете тиквата от кората и сърцевината и нарежете на големи парчета. Сварете тиквата на пара за около 10 минути. В тиган загрейте зехтин, сложете лука и го пържете на среден огън около 3 минути. Добавете цялата чушка и тиквата и гответе 5 минути. Налейте бульона. Когато тиквата омекне след 15-20 минути, добавете боба, объркайте и задушавайте 5 минути. Поднесете бутчетата, поляти със сос, с гарнитура от тиква и фасул.
Тераман
Тази торта можете да намерите във всяка сладкарница в Абруция. Наричат я още `сладка пица`. Ако мислите, че пицата е кръг тесто с домати и сос, вие грешите. Думата пица произлиза от латинската дума `пинса`, която означава плоска торта. А думата `тераман` идва от град Терамо, разположен в най-северната част и известен със своята кухня.
2 готови блата
1 л мляко
6 жълтъка
2 чаши захар
100 гр брашно
90 гр какао на прах
300 гр бадеми /без кората/
100 гр ром
100 гр ликьор `Алкемерс`
Кората на половин лимон
Канела
За глазурата:
2 белтъка
2 белтъка
½ чаша пудра захар
Няколко капки лимонов сок
8-10 порции, време за приготвяне: 1 час и 10 минути
- кипнете млякото с лимоновата кора и канелата. В тенджера разбийте жълтъците с 1 ½ чаша захар. Добавете брашното. Добавете горещото мляко към крема, като постоянно бъркате. Варете крема на слаб огън, докато се сгъсти като бъркате около 10 минути
- разделете готовия крем на две части, в едната добавете какаото и объркайте, докато крема е още горещ. Охладете напълно.
- кипнете 150 мл вода и останалата захар, варете 5 минути, и оставете да изстине. Смелете бадемите в кухненски комбайн. Изсипете бадемовата смес в сиропа и объркайте.
- разделете блатовете на две, за да се получат 4 блата. Поставете единия блат в чиния за торта. Разредете рома с 2 суп.лъж вода и с половината смес напоете блата. Отгоре изсипете от светлия крем. Върху него сложете следващия блат, напоете го с ликьор и сложете от крема с какаото. Сложете третия блат, напоете го с останалия ром, сложете бадемовата паста. Покрийте с четвъртия блат.
- разбийте белтъците с пудрата захар и лимоновия сок. Намажете тортата с глазурата отгоре и отстрани.
Съвет - `Алкермес` - това е ликьор с настойка от канела, карамфил, мускатово орехче, кардамон и други подправки. Може да се замени с коняк, като към това количество се добави по 1/3 ч.л от тези подправки, смлени на прах.
ЛАЦИО
Няма коментари:
Публикуване на коментар