неделя, 8 май 2016 г.

Кухнята на МОЛИЗЕ, Италия

Кухнята на МОЛИЗЕ, Италия
Това е една от най-малките области в Италия след Вале д`аоста, но местните жители са горди със своя произход и традиции, особено кулинарните. Цялата територия на Молизе, с изключение на неголям равнинен участък около морето е покрита с гори. А в градчетата и селцата на морското крайбрежие често готвят риба. В Молизе съществуват множество рецепти на паста, но тук обичат и полентата. Сред месните ястия, като в съседно Абруцо на първо място е овнешкото, което готвят с удивителна фантазия. А какво невероятно овче сирене приготвят. Неслучайно то е така популярно в цялата област. Но особено интересни традиции имат жителите на Молизе в приготвянето на сладкишите. Техните рецепти са изключително разнообразни. В Молизе съществуват десерти, рецептите на които са заимствани от българската и даже от средноазиатската кухня.

Топчета с яйца и сирене със сос от домати и месо

Това е още едно ястие, в което се използува изостанала храна. Италианската кухня от различните области изобилства с всевъзможни идеи – какво можем да направим от изостанал хляб? Тази рецепта е пълноценно ястие, което може да бъде поднесено като великолепен обяд.

500 гр изсъхнал бял хляб
8 яйца
150 гр овче сирене
200 гр пармезан
Сол

За соса:
500 гр домати в сос /консерва/
300 гр свинско месо
300 гр телешко месо
300 гр наденица за скара
1 лук
1 червена люта чушка/Лют червен пипер
1 чаша бяло вино
2 суп.лъж зехтин
Сол

4-6 порции, време за приготвяне – 2 часа и 10 минути

  1. за соса – нарежете лука на ситно и го запържете в дълбок тиган в зехтин на среден огън до омекване за около 5 минути. Месото и наденичките нарежете на парченца и добавете към лука, като готвите 5 минути. Полейте месото с вино и гответе, докато не изври.
  2. добавете в тигана доматите, цялата чушка и около 1 чаша гореща вода, за да се получи течен сос. Посолете. Варете соса на слаб огън около 1,5 часа. След това с решетъчна лъжица отделете месото от соса и го съхранявайте на топло.
  3. докато варите соса, за топчетата натрошете хляба, смесете го с яйцата, с двата вида сирене и щипка сол. Омесете тестото, направете топчета с размер 7 см.
  4. сложете топките в соса и гответе на среден огън, докато те не си увеличат размера един път около 10 минути. Сервирайте топките със соса и месото горещи в една чиния, като добавяте месото отстрани.

Пълнен морски дявол
\
Рибата морски дявол в Молизе наричат `жаба` заради непривлекателното изражение на `лицето и`. Но в кухнята тази риба се цени много заради плътното и вкусно месо, което леко напомня рачешко месо. За съжаление, тази риба е скъпа, но когато имат възможност жителите на Молизе с радост го купуват. За него съществуват множество рецепти – с билки и подправки, по-американски, на грил, задушен...ние ви предлагаме рецепта за пълнен морски дявол.

1 риба морски дявол /около 1,2 кг/
100 гр натрошени сухари
50 гр пармезан
4 яйца
600 гр домати в сос /консерва/
1 зелена чушка
1 люта червена чушка
1 скилидка чесън
Връзка магданоз
Зехтин
Сол

4-6 порции, време за приготвяне – 50 минути

  1. за пълнежа нарежете магданоза. Смесете пармезана, яйцата, сухарите и половината връзка магданоз.
  2. почистете рибата, внимателно я почистете, измийте и подсушете. Напълнете я с пълнежа и зашийте с конец. Запържете рибата от двете страни в голям тиган на среден огън в 2-3 суп.лъж зехтин до златиста коричка за 4-5 мин
  3. добавете почистената от семките и нарязана на кръгчета чушка, леко начукания чесън и доматите. Долейте 3 чаши хладка вода, оставете да кипне, посолете и гответе под капак на слаб огън 20-30 минути в зависимост от размера.
  4. когато рибата е готова, залейте я със зехтин, поръсете я с останалия магданоз.

Шоколадов турон с лешници


Турона като десерт /често с бадеми/ присъства практически в кухнята на всички области на Италия. Но откъде се е появил? Някои считат, че турона се е появил в Китай, откъдето се е разпространило и бадемовото дърво. В Средиземноморието бадема бил пренесен от арабите, така че може да се каже, че турона е вариант на арабските `кубайти` - сладкищ от бадеми и мед. Още повече, че самата дума `турон` е с испански произход, но определено в нея има арабски корен. Класическия турон се приготвя само от мед и орехи. Но ние ви предлагаме да пробвате неговата разновидност, така както го приготвят в Молизе – турон с лешници и шоколад.

400 гр сурови лешници
1 чаша захар
150 гр мед
150 гр тъмен шоколад
2 белтъка
150 гр тънки вафлени кори

6-8 порции, време за приготвяне – 1 ½ час

  1. поставете лешниците в тава, сложете ги в загрята фурна до 180 градуса и печете лешниците около 15 минути. Като извадите лешниците от фурната ги поставете в кърпа от груба тъкан. Енергично разтрийте, за да свалите тяхната кожа
  2. шоколада начупете на неголеми парченца. Сложете в съд на котлона 2 суп.лъж вода и 2 суп.лъж захар да заврят, добавете шоколада и го разтопете на много ниска степен на котлона, като постоянно бъркате
  3. в друг съд сложете меда на среден огън и варете, докато като капка от него като се постави на чиста чиния кристализира /след 6-10 минути/
  4. сложете белтъците в термична купа, сложете я на слаба водна баня и разбийте на твърда пяна.
  5. сварете на слаб огън 6 суп.лъж вода с останалата захар, докато се образува светъл карамел за около 4-5 минути. Налейте карамела в меда. Добавете шоколада, лешниците и разбитите белтъци.
  6. сложете половината вафлени кори на маса. Поставете отгоре орехово – шоколадовата смес на слой не повече от 4 см. поставете горната вафлена кора. Почакайте, докато турона изстине и го нарежете на квадрати. Охладете го напълно преди сервиране.



Съвет – турона можете да направите с орехи, кашу или с бадеми. Ако не сложите шоколад в турона ще се получи бял турон. В такъв случай трябва да сложите повече ядки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар