Кухнята на АПУЛИЯ, Италия
Апулия – море и равнини, засети с пшеница, ароматни маслини и обширни хълмове лозя. Маслиновите дръвчета дават зехтин от най-високо качество, а лозята – великолепно вино. Пшеницата, гроздето и маслините съставляват основата на селската апулийска кухня. В тези места произвеждат голяма част от твърдите сортове пшеница, от която на практика правят паста за цяла Италия. Тук цари атмосфера на гостоприемство, а в рецептите се съчетава вкуса на земята и морето – селската кухня е неразривно свързана с морската. На апулийските брегове се ловят огромно количества риба и морски продукти.
Хлебни кюфтета с мента
400 гр стар хляб
4 яйца
100 гр кашкавал или пекорино
1 суп.лъж каперси
1 скилидка чесън
Свежа мента
1 суп.лъж риган
Зехтин
Сол, черен пипер
4-6 порции, време за приготвяне – 20 мин
- махнете кората на хляба и нарежете средината на малки парченца. Залейте хляба с хладка вода за 5 мин. отцедете хляба и го поставете в купа
- размачкайте каперсите и чесъна, настържете сиренето и всичко това добавете към хляба. Добавете нарязаната мента, разбитите яйца, ригана, солта и черния пипер. Омесете добре хлебната кайма.
- оформете от каймата неголеми кюфтета. Загрейте зехтин в тенджера и пържете кюфтенцата от двете страни до златист цвят по 2-3 мин.
Съвет – това ястие може и да не се пържи. Сложете ги в тава, залейте ги с доматен сос, поръсете с босилек и печете в печка.
Заек, пълнен по бедняшки
Апулийците считат, че нескъпото заешко месо, въпреки че не притежава ярко изразен вкус е великолепен изход от положението за тези, които не могат да си позволят да се хранят с телещко. По начало вкуса на заека зависи от това, с което е хранен. Месото на така наречените `селски` зайци може да има превъзходен вкус, защото фермерите обикновено го хранят с фураж, трева, зеленчуци или остатъци от храната си.
1 заек /около 2 кг/
100 гр галета
½ чаша мляко
50 гр кашкавал
1 суп.лъж пармезан
2 яйца
10 чери домата
1 скилидка чесън
1 връзка магданоз
1 суп.лъж стафиди
Шепа червен пипер
Зехтин
Сол, червен пипер
4-6 порции
Време за приготвяне 1 час и 40 мин
- внимателно махнете костите от заека.
- чесъна и магданоза нарежете на ситно. Натопете сухарите в млякото. Кашкавала нарежете на малки парченца и омесете с хлебните трохи, разбийте яцата, чесъна и магданоза. Посолете и прибавете черен и червен пипер.
- напълнете заека със сместта и зашийте с конец
- сложете заека в тава за печене, добавете 2 чаши вода, доматите, зехтин, сол и пипер. Посипете заека с останалата галета и пармезан. Печете в загрята фурна 1 час на 180 градуса. Поднесете горещ.
Паста с броколи
400 гр паста
1 кг броколи
2-3 солени аншуа
1 скилидка чесън
4 суп.лъж зехтин
Малка щипка лют червен пипер
Сол
4 порции, време за приготвяне 15 мин
- разделете броколито на съцветия,измийте аншуата и махнете главите, нарежете я на парчета
- в голяма дълбока тенджера поставете 2,5-3 литра вода, посолете и сварете патата според инструкциите на опаковката. Пет минути преди да са готови макароните прибавете в същата тенджера броколито
- докато пастата се вари в голяма тенджера загрейте зехтин, сложете чесъна и червения пипер. Добавете аншуата и запържете на бавен огън.
- пастата с броколи отцедете от водата и добавете в другата тенджера с ароматния зехтин и сервирайте веднага.
Сладки от Джоя дел Коле
500 гр сурови бадеми
2 ½ чаши кристална захар
2 яйца
Сока на 1 лимон
1 пак. Ванилия
Масло и брашно
6-8 порции
- кипнете 2 л вода, сложете в нея бадемите за 5-10 мин и ги обелете. Смелете бадемите
- изсипете брашното от бадеми в купа, добавете захарта /3 суп.лъж/, разбитите яйца и ванилията. Настържете лимоновата кора и я добавете към сместта. Омесете бадемовото бращно до получаване на еднородна маса.
- подгответе тава – намажете я с масло и поръсете с брашно. От бадемовото брашно направете топки с размер на орех. Потопете ги в останалата захар, сплескайте ги и ги поставете в тавата.
- печете сладките в загрята предварително печка на 180 градуса до зачервяване около 20 минути. Охладете и сервирайте.
Няма коментари:
Публикуване на коментар