неделя, 8 май 2016 г.

Кухнята на АПУЛИЯ, Италия

Кухнята на АПУЛИЯ, Италия

Апулия –  море и равнини, засети с пшеница, ароматни маслини и обширни хълмове лозя. Маслиновите дръвчета дават зехтин от най-високо качество, а лозята – великолепно вино. Пшеницата, гроздето и маслините съставляват основата на селската апулийска кухня. В тези места произвеждат голяма част от твърдите сортове пшеница, от която на практика правят паста за цяла Италия. Тук цари атмосфера на гостоприемство, а в рецептите се съчетава вкуса на земята и морето – селската кухня е неразривно свързана с морската. На апулийските брегове се ловят огромно количества риба и морски продукти.

Хлебни кюфтета с мента

Апулия се слави със своя хляб. Традиционно той се прави не с обичайната мая, а със закваска. Апулийския хляб е кръгъл, голям и много вкусен. Остарелия хляб не се изхвърля, а от него се приготвят кюфтета, които наричат тефтели. Те се приготвят с много подправки – мента, която напомня за арабското владичество и риган, който е неизменен спътник на много италиански ястия.


400 гр стар хляб
4 яйца
100 гр кашкавал или пекорино
1 суп.лъж каперси
1 скилидка чесън
Свежа мента
1 суп.лъж риган
Зехтин
Сол, черен пипер

4-6 порции, време за приготвяне – 20 мин

  1. махнете кората на хляба и нарежете средината на малки парченца. Залейте хляба с хладка вода за 5 мин. отцедете хляба и го поставете в купа
  2. размачкайте каперсите и чесъна, настържете сиренето и всичко това добавете към хляба. Добавете нарязаната мента, разбитите яйца, ригана, солта и черния пипер. Омесете добре хлебната кайма.
  3. оформете от каймата неголеми кюфтета. Загрейте зехтин в тенджера и пържете кюфтенцата от двете страни до златист цвят по 2-3 мин.

Съвет – това ястие може и да не се пържи. Сложете ги в тава, залейте ги с доматен сос, поръсете с босилек и печете в печка.

Заек, пълнен по бедняшки

Апулийците считат, че нескъпото заешко месо, въпреки че не притежава ярко изразен вкус е великолепен изход от положението за тези, които не могат да си позволят да се хранят с телещко. По начало вкуса на заека зависи от това, с което е хранен. Месото на така наречените `селски` зайци може да има превъзходен вкус, защото фермерите обикновено го хранят с фураж, трева, зеленчуци или остатъци от храната си.


1 заек /около 2 кг/
100 гр галета
½ чаша мляко
50 гр кашкавал
1 суп.лъж пармезан
2 яйца
10 чери домата
1 скилидка чесън
1 връзка магданоз
1 суп.лъж стафиди
Шепа червен пипер
Зехтин
Сол, червен пипер

4-6 порции
Време за приготвяне 1 час и 40 мин

  1. внимателно махнете костите от заека.
  2. чесъна и магданоза нарежете на ситно. Натопете сухарите в млякото. Кашкавала нарежете на малки парченца и омесете с хлебните трохи, разбийте яцата, чесъна и магданоза. Посолете и прибавете черен и червен пипер.
  3. напълнете заека със сместта и зашийте с конец
  4. сложете заека в тава за печене, добавете 2 чаши вода, доматите, зехтин, сол и пипер. Посипете заека с останалата галета и пармезан. Печете в загрята фурна 1 час на 180 градуса. Поднесете горещ.

Паста с броколи


В южна Италия съществуват много рецепти за паста и броколи. Те основно се различават във вида зеле, което се използува. В Сицилия това е виолетово броколи, в Калабрия използуват сорт, който се нарича зелена топка. А в Апулия предпочитат разклоненото броколи. Вкуса се различава незначително. Главното е да се избере свежа зелка.

400 гр паста
1 кг броколи
2-3 солени аншуа
1 скилидка чесън
4 суп.лъж зехтин
Малка щипка лют червен пипер
Сол

4 порции, време за приготвяне 15 мин

  1. разделете броколито на съцветия,измийте аншуата и махнете главите, нарежете я на парчета
  2. в голяма дълбока тенджера поставете 2,5-3 литра вода, посолете и сварете патата според инструкциите на опаковката. Пет минути преди да са готови макароните прибавете в същата тенджера броколито
  3. докато пастата се вари в голяма тенджера загрейте зехтин, сложете чесъна и червения пипер. Добавете аншуата и запържете на бавен огън.
  4. пастата с броколи отцедете от водата и добавете в другата тенджера с ароматния зехтин и сервирайте веднага.

Сладки от Джоя дел Коле

Джоя дел Коле – неголям град, недалеч от Бари, столицата на Апулия. Този град е известен, благодарение на една ужасна легенда. Император Фридрих 2, във властта на който се намирала целия Апенински полуостров бил женен за прекрасната Бианка Ланча. Бианка забременяла, но императора я заподозрял в изневяра и заточил жена си в кула, която се намирала в градчето Джоя дел Коле.

500 гр сурови бадеми
2 ½ чаши кристална захар
2 яйца
Сока на 1 лимон
1 пак. Ванилия
Масло и брашно

6-8 порции



  1. кипнете 2 л вода, сложете в нея бадемите за 5-10 мин и ги обелете. Смелете бадемите
  2. изсипете брашното от бадеми в купа, добавете захарта /3 суп.лъж/, разбитите яйца и ванилията. Настържете лимоновата кора и я добавете към сместта. Омесете бадемовото бращно до получаване на еднородна маса.
  3. подгответе тава – намажете я с масло и поръсете с брашно. От бадемовото брашно направете топки с размер на орех. Потопете ги в останалата захар, сплескайте ги и ги поставете в тавата.
  4. печете сладките в загрята предварително печка на 180 градуса до зачервяване около 20 минути. Охладете и сервирайте.

Няма коментари:

Публикуване на коментар